Hjälpsamtpodden - om psykisk ohälsa
  • Sara Johansson
8 episodes
En intervjupodcast om psykisk ohälsa och återhämtning. Journalisten Sara Johansson träffar personer som har erfarenhet av bland annat depression, ångest, missbruk, ätstörningar och anorexi. Kontakt: hjalpsamtpodden@gmail.com

Episodes

7. Anna om autism och anorexia
2021 Jul 1822m 49s
Anna blev diagnosticerad med högfungerande autism i vuxen ålder. Hon berättar hur det har påverkat och försvårat hennes ätstörning, men också en nyckel till att förstå sig själv bättre.
6. Julia om att efter 13 år få rätt diagnos -PTSD
2021 Jul 0416m 23s
Julias vardag kretsade kring ångest, panikångest och antidepressiva tabletter tills en person i hennes närhet förstod att det var PTSD som Julia egentligen led av. Och då kunde läkningen påbörjas.
5. Hannah om att ta sig ur nästan ett helt liv med självdestruktivitet, ätstörningar och depressioner.
2021 Jun 2030m 20s
Hannah började må dåligt redan som barn och utvecklade senare ett självskadebeteende och ätstörningar. Efter många år inom psykiatrin där hon både bodde på behandlingshem och var inlagd på sjukhus lyckades hon göra slut med självdestruktiviteten och välja livet. Nu har hon varit frisk i tio år.
4. Ludvig om manier, missbruk och att våga visa sig sårbar
2021 Jun 0625m 6s
Bipolär sjukdom drabbar cirka två procent av befolkningen. Ludvig är en av dem. Innan han fick sin diagnos självmedicinerade han med droger. Ludvig berättar om manier med psykotiska inslag, hur han trodde han var Jesus. Och om återhämtning och vikten av att visa känslor.
3. Linda om att bli frisk efter nästan tio år med anorexia
2021 May 3019m 36s
Läkarna sa att hon var en kroniker, men Linda tog sig ur anorexin efter att ha levt nästan halva sitt liv med sjukdomen. Hon berättar om insikter och insatser som fick det att vända.
2. Amanda om återkommande depressioner och vikten av att prata om det.
2021 May 2316m 6s
Amanda fick sin första depression som barn och utvecklade ett självskadebeteende i tonåren. Hon får fortfarande dippar men berättar hur hon lärt sig att hantera det - och att det finns bra hjälp när det är som värst.
1. Emma om ätstörningen och familjens betydelse
2021 May 1224m 25s
Emma drabbades av anorexi som vuxen. Hon berättar om hur det var att vara fången i en ätstörning och om kampen tillbaka till ett friskare liv.
Trailer
2021 May 1153s
More episodes may be available on the podcast’s website.