• Adrián Száki
9 episodes
Nassoljunk közösen a popkultúrából. Kultikus dalok sorozatomban, hétről-hétre legendás dallamok kerülnek a boncasztalra. Miről szól a dal? Kik írták és miért? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Episodes

Kultikus dalok (ep.09.) Nirvana - Come as you are
2021 May 2921m 57s
"Welcome to Aberdeen: Come As You Are" felirat található a Nirvana egykori énekesének szülővárosában. A táblát a Kurt Cobain Emlékbizottság fizette és hozta létre, egy nonprofit szervezet, amelyet 2004 májusában hoztak létre Cobain tiszteletére. Na de miért pont a Come as you are c. dal került a táblára?
Kultikus dalok (ep.08.) Daft Punk - Get Lucky
2021 May 2224m 27s
A Daft Punk francia elektronikus zenei duó 2021 februárjában bejelentette feloszlását, befejezve a 28 évig tartó közös munkát, amely olyan slágerekkel ajándékozta meg a rajongókat, mint az Around the World és One More Time. Az együttes a YouTube-on Epilogue címmel közzétett videóban jelentette be a közös munka végét.Éppen ezért a mai epizód nem csak egy kultikus daluk, hanem maga a formáció előtt is tiszteleg.
Kultikus dalok (ep.07.) Scatman John - Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)
2021 May 0113m 40s
ski-ba-bop-ba-dop-bopNagyjából feloszthatjuk a világot olyan emberekre, akik azt gondolják, hogy ez egy értelmetlen hülyeség, illetve olyanokra, akik számára ez egy történelmi pillanat, hiszen sorsukat meghatározó dallamról van szó. Scatman John neve legtöbbünknek nem ismeretlen, de a 90-es évekbeli egy számos előadó felszínessége mögötti a mély tartalom már csak kevesek számára ismert.Híres mondata:A dadogás és a scat ugyanaz a dolog.Na de mit is jelent az a kijelentés és ki is volt ő?
Kultikus dalok (ep.06.) The Eagles - Hotel California
2021 Apr 2418m 46s
Az Eagles 1976-ban jelentette meg szuper slágerét, a Hotel California-t, és ez a dal továbbra is az egyik legnépszerűbb dal, amelyet rajongók milliói imádnak szerte a világon. Dalszövegileg és zeneileg egyaránt jól meg van írva. Ez a dal mély konnotációt tartalmaz. Sokan úgy vélik, hogy a Hotel California nem egy hely; ez egy metafora és többféle értelmezéssel is rendelkezik.
Kultikus dalok (ep.05.) Depeche Mode - Enjoy the silence
2021 Apr 1716m 47s
Gondoljunk bele, hogy napjaink mozgalmas tempója, a folyamatos ingerek, a rádióhullámok, az éjjel-nappali mozgás lényegében alig ad lehetőséget arra, hogy csend vegyen körbe minket. Milyen lehet akkor mégis átérezni a csendet? És hogyan írhatnánk le a csend textúráját?
Kultikus dalok (ep.04.) Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son
2021 Apr 0917m 19s
A "Fortunate Son" szolgáltatta a háttérzenéjét Forrest Gump Vietnámba érkezésének. Ez pedig nem egy egyedi választás volt Robert Zemeckis rendezőtől. Sőt nem is ő használta elsőként a zenekar dalát a vietnámi háború aláfestéseként. Ez 1994-re már bevett szokássá vált filmes körökben.Miért pont a Creedence Clearwater Revival lett a vietnámi háborús filmek zenéje?
Kultikus dalok (ep.03.) Joy Division - Love Will Tear Us Apart
2021 Apr 0315m 40s
A Joy Division a post-punk korszak egyik legbefolyásosabb vezetőjévé nőtte ki magát, magával ragadó dallamokat és textúrákat egyesítve punk hozzáállással és brutálisan őszinte dalszövegekkel.A szerelem valóban szétszakít minket? Lehet hogy tudom a választ.
Kultikus dalok (ep.02.) Ben E. King - Stand by me
2021 Mar 2812m 49s
A rock & roll történetében számtalan sláger található. De ezek közül csak néhány válhatott szabvánnyá, olyan dalokká, amelyek már meghaladják önmagukat és kiálltanak azért, hogy feldolgozzák őket, ezzel is tovább erősítve a halhatatlanságukat.A „Stand By Me”, amelyet Ben E. King a Leiber & Stoller párossal közösen írt, tagadhatatlanul egy rock and roll szabvány. Hogyan született a dal?
Kultikus dalok (ep.01.) Oasis - Wonderwall
2021 Mar 2012m 17s
A dal továbbra is a Britpop-korszak egyik legkedveltebb és legikonikusabb száma. Jelentését azonban tartós vonzereje ellenére is nagyrészt félreértik. Mi az igazi történet a dal mögött? Na meg mit is jelent egyébként az, hogy Wonderwall?
More episodes may be available on the podcast’s website.