Φιλικός Κύκλος
  • Σύλλογος Μέγας Βασίλειος
13 episodes
Σύντομα ορθόδοξα χριστιανικά μηνύματα για την ψυχή μας

Episodes

Αυταπάρνηση
2021 Mar 0319m 39s
Όποιος θέλει να αποταχθεί τον σατανά και να συνταχθεί με τον Χριστό, το πρώτο που χρειάζεται να κάνει είναι να απαρνηθεί τον παλαιό εαυτό του, να σηκώσει τον σταυρό του και να ακολουθεί τον Κύριο, μιμούμενος το παράδειγμά Του.
Την ταπεινοφροσύνην εγκομβώσασθε
2021 Feb 2218m 40s
Από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου εισήλθαμε στο κατανυκτικότατο Τριώδιο, την ιερότερη περίοδο του λειτουργικού έτους. Στην αρχή του η Εκκλησία μάς καλεί να φύγουμε μακριά από την υπερηφάνεια του Φαρισαίου και να μάθουμε την ταπείνωση του Τελώνη...
Οι σαπροί λόγοι και οι αγαθοί λόγοι
2021 Feb 1418m 37s
Η γλώσσα είναι μικρό μέρος στο ανθρώπινο σώμα, πολύτιμο και ευεργετικό. Είναι το κύριο όργανο της γεύσεως και το κύριο όργανο της ομιλίας. Όταν κατευθύνεται σωστά από τον ηγεμόνα νου, επιτελεί σπουδαιότατο έργο. Η γλώσσα ως όργανο του σώματος δεν έχει κόκαλα. Όταν όμως δεν χαλιναγωγείται, τσακίζει κόκαλα, όπως λέει η παροιμία του λαού. Διολισθαίνει ο άνθρωπος σε πολλά αμαρτήματα της γλώσσας, σε πολλές παρεκτροπές. Μία από αυτές είναι η σαπρολογία...
Μπορεί να βλάψει η Θεία Κοινωνία;
2021 Feb 0617m 22s
Μια επίκαιρη ερώτηση με δύο απαντήσεις: μία για αυτούς που αμφισβητούν το μέγιστο και ιερότατο Μυστήριο της Εκκλησίας μας και διαδίδουν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει μικρόβια, και μία για αυτούς που κοινωνούν αναξίως.
Το λαμπρό όραμα του προφήτη Ησαΐα
2021 Jan 3122m 12s
Στην Παλαιά Διαθήκη, υπάρχουν πολλές προτυπώσεις για το αγιότατο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπως είναι η προσφορά του Μελχισεδέκ, όπως είναι η θυσία του Αβραάμ, όπως η προφητεία του πατριάρχη Ιακώβ, όπως η θυσία που προσέφερε ο προφήτης Ηλίας στον Θεό. Πολύ εντυπωσιακή προτύπωση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας είναι και το λαμπρό όραμα του προφήτη Ησαΐα, το οποίο και αναλύουμε...
Ουκ επιθυμήσεις
2021 Jan 2418m 11s
Αναλύουμε την δέκατη εντολή από τον Δεκάλογο, που χτυπάει την ρίζα του κακού, την κακή επιθυμία.
Ου ψευδομαρτυρήσεις
2021 Jan 2019m 39s
Η ένατη εντολή αναφέρεται στην ψευδομαρτυρία. Η ψευδομαρτυρία είναι θανάσιμο αμάρτημα και κοινωνικό αδίκημα που πλήττει το καλό όνομα, την αξιοπρέπεια και την καλή φήμη των συνανθρώπων μας. Οι ψευδομάρτυρες συκοφαντούν, διαβάλλουν και κατηγορούν τους άλλους. Φθάνουν στο σημείο ακόμη και να ορκίζονται στα Δικαστήρια, καταθέτοντας ψευδείς κατηγορίες σε βάρος αθώων συνανθρώπων τους, όπως θα δούμε στο αγιογραφικό Ανάγνωσμα και στο άρθρο, που θα μελετήσουμε σήμερα.
Οι Χριστιανοί, το φως του κόσμου
2021 Jan 1022m 30s
Ο θείος Διδάσκαλος στην «επί του όρους ομιλία» Του διδάσκει πόσο σπουδαία είναι η θέση και η αποστολή των Χριστιανών μέσα στον κόσμο. Με δυό παραβολικές φράσεις λέει ότι οι Χριστιανοί είναι το πνευματικό αλάτι της γης («Ὑμεῖς ἐστε τό ἅλας τῆς γῆς») και το φως του κόσμου «Ὑμεῖς ἐστε τό φῶς τοῦ κόσμου». Στο πρώτο θέμα του Νέου Έτους, μαζί με τις ολόθερμες ευχές για την καινούργια χρονιά να είναι καλή και ευλογημένη, θα εμβαθύνουμε στο δεύτερο από τα δύο γνωρίσματα των Χριστιανών: στο ότι οι Χριστιανοί είμαστε το φως του κόσμου, αλλά και στην υποχρέωση που έχουμε να ακτινοβολούμε το φως του Χριστού στο περιβάλλον μας.
Η φυγή στην Αίγυπτο και η σφαγή των νηπίων
2020 Dec 0616m 40s
Ορθόδοξη μελέτη από το ευαγγελικό ανάγνωσμα σχετικά με τη φυγή του Χριστού στην Αίγυπτο και ανάλυση των παραλληλισμών με την ζωή μας.
Πάνω από όλα η υγεία
2020 Nov 2715m 8s
Όσοι διατυμπανίζουν το σύνθημα: «Πάνω απ᾿ όλα η υγεία!», ασφαλώς αναφέρονται στην υγεία του σώματος και όχι στην υγεία της ψυχής. Στην υγεία της ψυχής δεν κάνουν καμιά αναφορά. Όμως ο άνθρωπος δεν έχει μόνο σώμα, έχει και ψυχή. Επομένως, όταν αναφερόμαστε στο αγαθό της υγείας, οφείλουμε να συμπεριλαμβάνουμε όχι μόνο την υγεία του σώματος, αλλά και την υγεία της ψυχής.