• Tiepies Nederlands
4 episodes
Tiepies Nederlands is een podcast over het middelbaar onderwijs in Nederland. Meestal praten we over het schoolvak Nederlands, maar vaak ook over het onderwijssysteem van ons land. Daarbij stellen we ons steeds de vraag: waarom doen we wat we doen?

Episodes

Aflevering 4: Claire Boonstra wil het onderwijssysteem omgooien
2021 Jun 071h 24m 18s
Volgens Claire Boonstra moet het onderwijssysteem in Nederland op de schop. Waarom praten we zo vaak over de losse vakinhouden en niet over de inhoud die we collectief noemen wanneer ons gevraagd wordt naar de bedoeling van ons onderwijs? Waarom hebben we klassen, leerjaren, toetsen, schoolvakken? Over dat soort vragen heeft Claire zich de afgelopen jaren gebogen. Jacco Reitsma en Derwent Christmas zoeken naar het antwoord in de vierde aflevering van 'Tiepies Nederlands!'.
Aflevering 3: Waarom wij Nederlands anders aanbieden
2021 May 2858m 25s
In deze aflevering van 'Tiepies Nederlands!' praten Jacco Reitsma en Derwent Christmas over de onderwijsvernieuwingen binnen het vak Nederlands die ze met hun collega's op het Bornego College hebben doorgevoerd. Voorbij komen studiepleinen, modulair werken, werklessen, instructielessen en 'Lezen om te...' Met dit gesprek hopen ze andere docenten Nederlands te inspireren om met hun onderwijs aan de slag te gaan
Aflevering 2: waarom bepalen docenten Nederlands welke boeken gelezen worden?
2021 May 131h 25m 36s
In aflevering 2 praten Derwent Christmas en Jacco Reitsma met Jeroen Dera over de vraag: waarom bepalen docenten Nederlands welke boeken wel en niet gelezen mogen worden voor de leeslijst? Excuus voor de haperingen in het geluid van Derwent Christmas. We hebben weer iets geleerd over podcasten en techniek.
Aflevering 1: Waarom laten we leerlingen boeken lezen voor school?
2021 Apr 271h 10m 11s
In deze aflevering van Tiepies Nederlands praten Derwent Christmas en Jacco Reitsma met Coen Peppelenbos over de leeslijst voor het vak Nederlands. Waarom laten we leerlingen boeken lezen voor het vak Nederlands? Wat is de toegevoegde waarde van lezen? Wat missen de leerlingen wanneer we de leeslijst afschaffen?
More episodes may be available on the podcast’s website.