Matnyttig forskning
  • Nofima
14 episodes

Podkast fra matforskningsinstituttet Nofima. 

Programleder for podkasten er Nofimas direktør Øyvind Fylling-Jensen.

Episodes

Fiskeripolitikk detaljert forklart del 1
2021 Apr 1925m 59s
Fiskeripolitikk og forvaltning kan være komplisert. I to deler får du et dypdykk i regelverk, kvotefordeling og mye mer. I sendingen møter du forskerne Audun Iversen og John Isaksen som er blant landets fremste på sine områder. I denne episoden får du blant annet høre om Havressursloven, kvotepriser, ressursrente og mer.
Fiskeripolitikk enkelt forklart
2021 Apr 1216m 47s
Norsk fiskeripolitikk er komplisert og vanskelig. I denne korte podkastepisoden gir Magnar Pedersen i Nofima deg en forenklet versjon av kvotefordeling, trålere, kystflåte, bunnfiske og pelagisk fiske.
Mer miljøvennlig transport av laks
2021 Apr 0529m 41s
Norsk laks er en stor eksportsuksess, og blir distribuert fersk til store deler av verden. Flyfrakt fra Norge til Shanghai gir cirka 10 ganger høyere utslipp enn båtfrakt, noe som dobler laksens totale utslipp. Er det mulig med dagens kjølekjede og logistikk å redusere miljøbelastningen?
Plast er ikke bare plast
2021 Mar 2932m 12s
Hør en av Norges beste plastforskere, Marit Kvalvåg Pettersen snakke om et nytt forskningsprosjekt på resirkulerbar plast til matemballasje. Med seg i studio har hun Johannes Daa fra Grønt Punkt.
Laksen liker ikke varmt hav
2021 Mar 2226m 7s
Laksen trives best i 12 grader, blir stresset med 16 grader og dør ved 23 grader. Klimaendringene kan være en trussel for oppdrett i sør i Norge. Hør forsker Elisabeth Ytteborg og Sturla Henriksen fra UN Global Compact.
Har oppdrettslaksen det bra?
2021 Mar 1521m 4s
Hvorfor er fiskehelse viktig for norske oppdrettere? Har laksen med bra i oppdrettsanleggene? Hva kan gjøres for å bedre fiskevelferden? Dette er spørsmål du får svar på i samtalen mellom Gunn Berit Olsson i Nofima og Solveig Nygaard fra Grieg Seafood.
Bærekraftig mat med restråstoff
2021 Mar 0822m 49s
Forsker Mari Øvrum Gaarder forsker blant annet på smaksnøytrale proteiner fra restråstoff av makrell. Sammen med Joacim Lund, kommentator i Aftenposten, forteller hun i denne episoden av "Matnyttig forskning" hvorfor restråstoff stadig blir viktigere for å sikre en bærekraftig matproduksjon.
Pølsemesteren og seniorforskeren diskuterer julemat
2020 Dec 2125m 35s
Pølsemakermester Tom Chr. Johannessen ble «flasket opp» på juletorsk i barndommen. Nå serverer han kjøtt på julaften. Er han og seniorforsker Dagbjørn Skipnes enig om hva som er den beste julematen. Hør podkasten og få gode tips du selv kan bruke på kjøkkenet julaften.
Matindustriens grønne omstilling
2020 Dec 1429m 20s
Direktør for bærekraft og innovasjon i Bama, Alvhild Hedstein og seniorforsker i Nofima, Svein Halvor Knutsen gir deg som lytter eksempler på hvor matindustrien er i dag og hvordan forskningen kan hjelpe til med en bærekraftig produksjon.
Næringsmiddelforskning viktig for distriktene
2020 Dec 0725m 25s
Stortingsrepresentant Geir Pollestad og seniorrådgiver i Nofima Stine Alm Hersleth snakker både om politikk og matprodusenter som er lykkelig som små.