• Københavns Universitet
6 episodes
Jura er det ikke bare noget med tørre paragraffer og støvede lovbøger? Nej, juraen er en levende disciplin, der dukker op i alle dele af samfundet, lige fra menneskerettigheder og samtykkelovgivning til bæredygtig udvikling og kontrollen med kunstig intelligens. Der er jura i alt. I podcasten Juristeriet ser vi på aktuel juridisk forskning og på juraens rolle i samfundet. Som en særlig bonus kan du sidst i hver udsendelse komme med i pejsestuen, hvor professor Ditlev Tamm med stor fortælleglæde beretter om juraens bedste og mest spektakulære historier gennem tiden.

Episodes

Voldtægtssagen er retssystemets akilleshæl – med Trine Baumbach
2021 Apr 1644m 22s
Flere end 11000 kvinder om året oplyser, at de enten er blevet voldtaget eller udsat for voldtægtsforsøg, men i 2019 faldt der kun 202 domme for voldtægt og 1100 domme for voldtægtsforsøg.
Corona-året har tryktestet retsstaten – med Jens Elo Rytter og Kristian Lauta
2021 Mar 2557m 14s
Minksag, epidemilov og instrukskommission. Det sidste år har været lidt af en prøvelse for den danske retsstat, og spørgsmålet er, hvilken helbredstilstand den egentlig befinder sig i ovenpå corona-året.
Voldsramtes møde med retssystemet er langt fra en amerikansk film
2021 Jan 1458m 14s
Mange af os har en forestilling om, at retssager foregår ligesom i amerikanske film. Blodtørstige anklagere og forsvarsadvokater, der råber og skriger om kap, mens dommeren tæver løs med sin hammer.
Star Laws: Satellitterne kommer, og de er ude af kontrol
2020 Dec 1656m 56s
Tusindvis af satellitter vil i de kommende år blive sendt i kredsløb om jorden, men vi har stort set ingen regulering af satellitter, og for hver ny satellit stiger risikoen for sammenstød, der med ét kan ødelægge vores kommunikationssystemer, vores tv-signaler, vores antiterror-overvågning og grundlaget for meget af den forskning, vi skal bruge for at gøre noget ved blandt andet klimaforandringerne.
Kunstig intelligens disrupter loven
2020 Nov 2652m 52s
Klodens tech-giganter som Google og Amazon kæmper på livet løs for at være først med de smarteste kunstige intelligenser. Imens river jurister verden over sig i håret, for hvem har egentlig ansvaret, når en "frit" handlende kunstig intelligens gør skade på os? Er det ejeren eller er det producenten af den kunstige intelligens?
Den glemte menneskerettighed: retten til videnskab
2020 Nov 1139m 51s
Gemt godt væk i menneskerettighedserklæringen fra 1948 er der en artikel, der slår fast, at adgang til viden og videnskabens resultater er en menneskeret. Men hvad vil det egentlig sige i praksis, og hvilken forskel gør det for almindelige mennesker, at de har en menneskeret til viden og videnskaben? Det er nogle af de spørgsmål, som vi sammen med professor Helle Porsdam forfølger i denne udgave af Juristeriet.
More episodes may be available on the podcast’s website.