• Arkivdyket
13 episodes
Linn Björnsdotter är poet och skåning. Marcus Tjåde Andersson är komiker, krönikör och lokalpatriot. Tillsammans dyker de ner i SVT:s Öppet arkiv och ser vad som gömmer sig bland svunna kulturreliker. Nytt avsnitt varannan vecka.

Episodes

10: Zoombie - Dagsfylla och pappaäventyr
2021 Apr 071h 30m 11s
Linn och Marcus har kollat på Zoombie! Och lärt sig allt om manlighet i kris. Zoombie är en dramaserie i tre delar som följer familjemannen Holger, hans fru Doris och de tre barnen Roffe, Sofi och Henka. En dag bestämmer sig Holger för att inte gå tillbaka till sitt jobb på försäkringskassan, vilket påverkar hela familjen. Utöver det beskriver Marcus livet i Norrland, Linn kommer med en bekännelse från klipprummet och det pratas majonnäs.
9.2: Glappet - Desserttragedier och Urbergs knivskarpa analyser
2021 Mar 231h 33m 47s
Linn och Marcus återvänder till Glappet! Och konstaterar att girlpower-löftet mest var en stillsam dröm att drömma. Glappet är en ungdomsserie från 1997 som följer Josefin och Ella när de tar steget in i vuxenvärlden. I huvudrollerna ser vi Katarina Cohen och Julia Dufvenius. Manus är av Christina Herrström och regi av Peter Schildt. Vi pratar även om Karl och Carls debut i Draknästet, heteropropaganda och 90-talsfeminismens skruvstäd.
9.1: Glappet - "Är detta feminism?"
2021 Mar 101h 37m 7s
Linn och Marcus har kollat på Glappet! Och hamnar direkt i djupsuckarnas Mecka. Glappet är en ungdomsserie från 1997 som följer Josefin och Ella när de tar steget in i vuxenvärlden. I huvudrollerna ser vi Katarina Cohen och Julia Dufvenius. Manus är av Christina Herrström och regi av Peter Schildt. Vi försöker även reda ut vad feminism egentligen är, och det verkar inte som att Glappet nödvändigtvis sitter på svaren.
8: Kabinett Sergel - mer än en toa & Varje morgon likadant - Berättelsen om hur Ylva Hemstad stal våra hjärtan
2021 Feb 241h 2m 35s
Linn och Marcus har kollat på Kabinett Sergel - mer än en toa OCH Varje morgon likadant! Ja minsann, vi har verkligen vältrat oss i kultur. Kabinett Sergel - mer än en toa är en dokumentär från 1988 som följer fyra tanter som arbetar på en offentlig toalett i Stockholm. Varje morgon likadant från 1992 följer olika människor när de morgonpendlar. Båda dokumentärerna är producerade av Ylva Hemstad. Helt ärligt så sitter Linn och Marcus mest och är blödiga när de tänker på Sveriges mödrar, och konstaterar att de aldrig vill pendla i Stockholm.
7: Mormors magiska vind - Mukbang, tidernas enklaste Fuck, Marry, Kill och en snäll fågel.
2021 Feb 091h 19m 32s
Linn och Marcus har kollat på Mormors magiska vind! Det sändes som sommarlovsmorgon i SVT år 1999 och handlar om Jenny och Emma som bor i mormors hus över sommaren. Där bor även spöket Shangol som försöker hitta ett värdefullt halsband och papegojan Jolle Råger som har levt ett hårt liv på de sju haven. Shangol spelas av Niclas Fransson, Jenny spelas av Camilla Larsson och Emma spelas av Anna Littorin. Utöver det diskuteras även grapefruktlögnen, 90-talets fascination inför godis på tårtor och Marcus intimitetsproblem.
6.2: Skäggen - För ett gladare Sverige
2021 Jan 261h 3m 46s
Linn och Marcus har sett klart på Skäggen! Och kanske framförallt kommit varandra närmre som vänner. I detta avsnittet av Arkivdyket recenseras Sveriges nya nationalsång, militären avskaffas och vi konstaterar att all historia inte behöver vara bra.
6.1: Skäggen - Statens institut för folkhumor gör en relativt aktuell humoranalys
2021 Jan 1254m 15s
Linn och Marcus har kollat på Skäggen! Det är en humorserie i fem delar med Åke Söderqvist, Yngve Gamlin, Beppe Wolgers, Lasse O'Månsson, Jan-Öjvind Swahn, Edward Matz och Gunnel Broström. Skäggen sändes hösten 1963 och orsakade de första tittarstormarna i SVT:s historia. Marcus och Linn grundar även ett institut, försvarar meteorologerna (äntligen!) och stormar mot tittarstormen.
5: Dockorna i spegeln - Panikångest och fler ensamma män
2020 Dec 291h 2m 59s
Linn och Marcus har kollat på Dockorna i spegeln! Det är en miniserie i nio delar som är skriven av Maria och Camilla Gripe. Serien bygger på ett samspel mellan skådespelare, dockor och dansare och sändes under jul- och nyårshelgen 1991-1992. Marcus och Linn pratar även om hur de känner inför nyår och vältrar sig hejdlöst i dockmakarens ensamhet.
4: Herkules Jonssons storverk - Passiva kvinnor och oidipuskomplex
2020 Dec 151h 8m 42s
Linn och Marcus har kollat på Herkules Jonssons storverk! Och julstämningen tar en mer passiv roll när vi istället vältrar oss i låtsasnostalgi. Herkules Jonssons storverk sändes som julkalender år 1969 med manus och regi av Tage Danielsson. Vi analyserar 60-talet och dess passiva kvinnor, arga gubbar och absurda brottsstatistik. Marcus pratar om franska nya vågen. Linn är småkär i ännu en kvinna.
3: Pelle Svanslös - Malliga mjukisar och klassanalyser
2020 Dec 0152m 13s
Linn och Marcus har kollat på Pelle Svanslös! Och visst vankas det julstämning här i Arkivdyket. Pelle Svanslös sändes som julkalendern år 1997 och handlar om katterna på Åsgränd.