Bibliotek Uppsala-podden
  • Ansvarig utgivare: Bibliotek Uppsala.
9 episodes
I podden presenterar vi spännande samtal kring litteratur, samhällsdebatt och samtiden. Olika deltagare och ämnen varje gång.

Episodes

"Låt elden brinna!" - Om ungas upplevelser under Coronapandemin
2021 Apr 0646m 17s
Hur mår egentligen unga personer under coronapandemin?
Magnus Carlson om att minska sitt klimatavtryck
2021 Mar 2535m 28s
För att klara klimatkrisen behöver vi alla lägga om vårt sätt att leva, men hur? Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping Willows, gästar Bibliotek Uppsala-podden för att berätta om sin personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Samtalet utgår från hans bok "En annan framtid: Magnus Carlsons hållbarhetsresa". I samtal med Sofia Valter som är utbildad inom hållbara livsmedelssystem på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och jobbar med att inspirera andra till en miljömedveten och hållbar livsstil med projektet Zero Impact Girl.
De afghanska sönerna
2021 Mar 1536m 55s
2015 kom 23 000 ensamkommande minderåriga flyktingar från Afghanistan till Sverige. Välkommen till ett samtal om livet som ensam, ung flykting mitt i en utdragen asylprocess. Medverkande: socialantropologen och författaren Elin Persson, aktuell med "De afghanska sönerna", Karin Hallén Sehlin, skribent och före detta kurator för nyanlända elever i Uppsala och Furqan Haider, fotograf och tidigare Uppsalabo som själv flytt från Afghanistan.
Elin Cullhed om Eufori och Sylvia Plaths sista år i livet
2021 Feb 2832m 38s
Författaren Elin Cullhed berättar om senaste romanen Eufori. Boken är en fantasi om Sylvia Plaths sista sårbara år i livet där Elin lånar av egna erfarenheter av moderskap och skapande. I samtal med kulturjournalisten Ellinor Skagegård.
Om kärlek och identitet med författaren Anna Ahlund
2021 Feb 1444m 49s
Anna Ahlund är författare baserad i Uppsala. Våren 2020 kom hon ut med sin senaste bok Ganska nära sanningen som handlar om Nico. Nico har bytt namn och färgat håret rosa samt flyttat till Uppsala. Nu ska det nya livet börja där Nico blir den sortens person alla dras till. Men att skapa sig en ny identitet är inte så lätt som hen har trott.
Vi frågar professorn om covid-19
2021 Jan 2535m 45s
Om vaccinationer, mutationer, munskydd och mycket mer. Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet och har med sin lugna pedagogiska stil varit synlig i flera olika nyhetsmedier. Vad har forskarna lärt sig av året som gått och vad är prognosen framåt? I samtal med journalisten Leonidas Aretakis Terne.
En studie i oro med Roland Paulsen
2021 Jan 0442m 58s
Sociologen Roland Paulsen, aktuell med boken Tänk Om – en studie i oro berättar om oron i ett historiskt perspektiv och oron mitt ibland oss idag. Om psykisk ohälsa, kriser och vad ett ökat fokus på individen gör med det mänskliga psyket. I samtal med kulturjournalisten Ellinor Skagegård.
Svenskhetens villkor med Tanvir Mansur, Leila Trulsen och Patrick Konde
2020 Dec 0648m 29s
Hur är det att rasifieras i ett land där vithet är norm? Ett samtal om identitet, rasprofilering och svårigheten att välkomnas in i svenskheten med journalisten Tanvir Mansur, programledaren Leila Trulsen och aktivisten Patrick Konde. Arrangörer: Bibliotek Uppsala och Stiftelsen Friends.
Till mitt försvar med försvarsadvokaten Sargon De Basso. I samtal med Leonidas Aretakis Terne (DN)
2020 Nov 0254m 26s
Hur är det att företräda grovt kriminella, NMR och människor som har mördat? Hur gör vi för att lösa gängkriminaliteten? Och har vi verkligen för låga straff i Sverige? Lyssna på försvarsadvokaten Sargon De Basso, aktuell med boken "Till mitt försvar". I samtal med Leonidas Aretakis Terne, journalist på DN.
More episodes may be available on the podcast’s website.