Vad är det bra för?
  • K103 Göteborgs Studentradio
18 episodes
Det här är podden “Vad är det bra för?”, där Sandra och Antonella diskuterar vad olika fenomen i människans liv är bra för. Om något inte skulle vara bra, varför finns det då? Det betyder väl att det måste vara bra på något sätt, för människan, samhället, naturen, hälsan eller välmåendet etc. (listan kan göras lång). Varje avsnitt återkommer det mysiga stycket “veckans pinsammaste händelse” där poddledarna delar med sig av sin senaste pinsamma erfarenhet. Programledare: Sandra Sandén och Antonella Mazreku Poddbild: Sara Blümel Detta är en podcast från K103 Göteborgs Studentradio

Episodes

Frihet
2021 Apr 08
Springa runt på ängar, titta på Netflix eller kämpa för sina rättigheter som samhällsmedborgare, vad gör du på fritiden? Och när är man egentligen som mest fri? I veckans samtal av "Vad är det bra för?" funderar vi över friheten, vad är frihet? Vad den bra för? Och vad är frihetens baksidor? Dessutom bjuder vi på stor igenkänningsfaktor i veckans pinsammaste.
Påskspecial
2021 Mar 2539m 12s
Påsken närmar sig med stormsteg! I detta avsnitt pratar vi om olika roliga traditioner som finns runtom i Europa när européerna firar Påsk. Vi pratar även om hur det kan komma sig att dessa knäppa och roliga traditioner finns. Är det som Johan Glans föreslår, att en PR-grupp suttit och bestämt att vi ska måla ägg, klä ris med fjädrar och käka hiskeligt mycket godis? Varför heter Påskön som den gör? Varför är Påsken en lekfull högtid? Det blir pinsamheter och till och med QUIZ i detta avsnitt. Häng med på en härlig lyssning innan vi tar Påsklov!
Alkohol
2021 Mar 18
Hur länge skall på borden den lilla halvan stå? I veckans avsnitt pratar vi om ett av världens mest använda lösningsmedel tillsammans med ex-nykteristen Gustav Bergström. Människan har i såväl Alingsås som Peru haft alkohol stående på borden långt före handspritens storhetstid. Således lyder den självklara frågan: Vad är den bra för?
Humor
2021 Mar 1137m 18s
Krishantering, statusmarkör eller mänsklig påfågelskjärt? I veckans bubbliga avsnitt av "Vad är det bra för?" pratar vi om humor. Humor är ju kul, men vad är anledningen till att fenomenet existerar? Varför älskar Antonella Obama? Och vem är egentligen "gubben"?
Polyamori
2021 Mar 0436m 53s
Polyamori-flum eller meningen med livet? I veckans avsnitt diskuterar vi hur det skulle vara att älska flera, problematiserar men också hyllar denna annorlunda livsstil och utopi.
Ångest
2021 Feb 2531m 55s
Ångest är nog människans arvedel, som Pär Lagerkvist beskriver i sin dikt, mest sannolikt från livet på savannen. Det finns säkert människor som aldrig upplevt ångest, eller som bara kommer att uppleva en väldigt mild sådan. Men för oss som kan bli oerhört fast och vilse i ältandets rykande ångor, vad finns där för utväg för oss? Hur hanterar vi den värsta ångesten? Hur förstår vi den? Hur låter vi den inte hålla fast oss för hårt? Och om vi nu måste leva med en måttlig ångest till och från, eller hela tiden, hur plockar vi ut det som är bra med den, och använder den till vår fördel? För visst är det så, att ångest med rätt verktyg nog kan gynna oss ändå. Häng med på denna upptäcktsfärd och låt oss se vad vi kan hitta i detta avsnitts ämne, ångest.
Bakning
2021 Feb 1838m 57s
Blir du också lycklig när du känner doften av nybakade bullar? I veckans avsnitt av "Vad är det bra för?" diskuterar vi bakning! Ska semlor göras traditionellt eller i wrapform? Är bakning feminism? Och varför är det roligare att äta en hembakad äppelpaj än en Marabouchokladkaka?
Hobbies
2021 Feb 04
Löpning, vinterbad eller storstädning? Pandemin har lämnat många av oss i ett vacuum utan saker att göra, men nu är det dags att ändra på det! I veckans avsnitt pratar vi om hobbies och vad de är bra för. Vi bjuder dessutom in vår allra första gäst Lukas Wikström till samtalet; en läkarstudent och musiker som hunnit med fler hobbies än vad många av oss hinner med under en livstid.
Flow
2021 Jan 2830m 29s
Att koncentrera sig maximalt utan aktiv ansträngning, att vara helt uppslukad av något, prestera ypperligt och samtidigt känna lycka. I veckans avsnitt av "Vad är det bra för?" beskriver vi fenomenet flow och hur du kommer dit.
Att skriva dagbok
2021 Jan 2124m 21s
Skrev Einstein dagbok? Troligen, eftersom han var så smart. I dagens avsnitt av "Vad är det bra för?" ger vi dig hundratals skäl till varför du bör springa till närmsta snabbköp och norpa dig ett skrivblock. Ja, dagboksskrivandet ger dig både välmående och förnuft. Dessutom bjussar vi på en riktig romantisk pinsamhet som är så filmisk att den hade kunnat vara tagen direkt ur klassikern "The Notebook".