• Netudgaven
8 episodes
Madarkivet er en podcast om mad i gamle dage. Nichlas og Nikolaj graver dybt i arkiverne, finder obskure opskrifter fra før farfar var dreng og genskaber retter helt tilbage fra middelalderen. Det handler om råvarer og kulinarisk kulturhistorie. Et gastronomisk Indiana Jones-eventyr.

Episodes

Madarkivet #8 Kartoffelmaden
2019 Sep 1828m 52s
Der findes meget få madvarer med en historie som kartoflens. Sejlet over Atlanterhavet med inkaguldet, serveret for franske konger og irske bønder, og så var den hovedpersonen i et af verdens første PR-stunts. I sidste episode af denne sæson tager Madarkivet en bid af en helt simpel kartoffelmad og tygger lidt på rodfrugtens fantastiske historie.
Madarkivet #7 Koldskålen
2019 Sep 1132m 16s
I denne syvende episode af Madarkivet spoler vi tiden tilbage til dengang, man blev fuld af koldskål. Jep, den er god nok. Den danske sommerfavorit var en gang en øl-punch, og den havde en komfortabel førsteplads på listen over samtaledrinks, indtil kaffen kom til landet.
Madarkivet #6 Rugen
2019 Sep 0433m 46s
Kan du forestille dig noget mere oldnordisk end en islandsk viking, der sidder en regnfuld eftermiddag og steger en klat rugdej på en varm sten? Svaret er nej, og netop derfor er sjette episode af Madarkivet dedikeret til nordens robuste yndlingskorn og madpakkens bedste ven, rugen.
Madarkivet #5 Herresovs
2019 Aug 2846m 4s
I denne uge har Madarkivet hevet alle krydderierne op af skuffen og puttet dem ned i sovsen. Opskriften i dette femte afsnit er en ægte middelalderklassiker, der var kendt over hele Europa under eksotiske navne som salsa camelina. I køkkenet med Nichlas og Nikolaj stopper saucen for luftvejene og sætter gang i tårekanalerne, men den heftige krydderblanding er måske ikke helt dum til andre ting?
Madarkivet #4 Kålgården
2019 Aug 2138m 40s
Den 4. episode af Madarkivet er dedikeret til grønkålen. I disse moderne tider kandiderer den til prisen som øko-hipsterens yndlingsgrønt, men tilbage i middelalderen var den livsnødvendig for store dele af befolkningen.
Madarkivet #3 Blommet mælk
2019 Aug 2111m 48s
Man skal holde, hvad man lover, og alt bliver godt i ønskebrønden. Nichlas og Nikolaj har lovet at friturestege en skive flæsket mælk, som du måske husker fra episode 1. Tilbage i 1300tallet kaldte man retten for ’blommet mælk’, og den var lidt middelalderens svar på en tempura-reje for rige mennesker.
Madarkivet #2 Mandlen
2019 Aug 1440m 23s
Mandelmælken kom før café latten. Med 180 fastedage i kalenderen var der også i middelalderen behov for veganske løsninger. Nichlas og Nikolaj sætter en karton mandeldrik i stævne og sammenligner den med en opskrift fra det 13. århundrede.
Madarkivet #1 Flæsket Mælk
2019 Aug 1344m 57s
Spækket mælk, flæsket mælk, kært barn har mange navne. Nichlas og Nikolaj har i dette første afsnit spolet tiden tilbage til det 13. århundrede, hvor de har fundet en opskrift på en vaskeægte middelalder hofret. Den skal laves, og den skal smages.
More episodes may be available on the podcast’s website.