• NPO Radio 4 / NTR
6 episodes
Hij inspireerde mensen als Paul McCartney, Björk en David Bowie en wordt gezien als pionier van de elektronische muziek: Karlheinz Stockhausen. De vijfdelige podcastserie ‘Karlheinz’ van NPO Radio 4 presentatrice Beitske de Jong bestaat uit openhartige en verdiepende gesprekken over het leven en werk van deze bijzondere componist, met mensen die Karlheinz Stockhausen persoonlijk hebben gekend. Na het horen van deze serie luister je heel anders naar de muziek van Stockhausen. Aanleiding voor de totstandkoming van deze serie is de uitvoering van 'aus LICHT' bij De Nationale Opera op het Holland Festival 2019.

Episodes

#5 - Aus LICHT
2019 May 0734m 18s
In deze aflevering: interviews met de mensen de nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van ‘Aus LICHT’: uitvoering van delen uit de operacyclus LICHT, tijdens Holland Festival 2019. Centraal staat het unieke karakter van deze uitvoering van delen uit ‘LICHT’, maar ook de controverse rondom het project komt ter sprake.
#4 - Stockhausens spirituele wereld
2019 May 0731m 29s
‘De man die dacht dat hij van Sirius kwam’, zo staat Stockhausen bij sommigen bekend. Inderdaad heeft Stockhausen ooit gezegd dat hij meende afkomstig te zijn van de ster Sirius. Stockhausen had een heel eigen kijk op religie en spiritualiteit. In deze aflevering krijg je meer inzicht in die bijzondere visie.
#3 - Liefde en samenwerking
2019 Apr 2223m 20s
In deze aflevering: een openhartig interview met Kathinka Pasveer, een van de twee vrouwen met wie Stockhausen in de laatste 25 jaar van zijn leven samenwoonde. Via haar verhalen krijg je een heel andere kant van Stockhausen te horen: hoe hij was als partner, als vader, en als inspirator.
#2 - Pionieren met elektronica
2019 Apr 2224m 53s
In deze aflevering krijg je onder andere een inkijkje in de experimenten die Stockhausen deed met elektronica, in een tijd dat er nog nauwelijks geschikte apparaten beschikbaar waren om elektronische muziek mee te maken.
#1 - Stockhausens jeugd
2019 Apr 2221m 27s
In de eerste aflevering van ‘Karlheinz’ staat Stockhausens bewogen jeugd centraal. Hij groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij niet alleen de bombardementen op Keulen van dichtbij meemaakte, maar ook zijn beide ouders verloor. Musici die jarenlang met Stockhausen hebben samengewerkt vertellen over de impact van deze gebeurtenissen op Stockhausens leven en werk.
Nieuwe podcast: Karlheinz - vanaf 22 april te beluisteren
2019 Apr 181m 1s
Karlheinz Stockhausen inspireerde mensen als Paul McCartney, Björk en David Bowie en wordt gezien als pionier van de elektronische muziek. Vanaf 22 april geeft Beitske de Jong jou via de vijfdelige podcastserie ‘Karlheinz’ een inkijkje in diens leven. Met openhartige en verdiepende gesprekken over het leven en werk van deze bijzondere componist, met mensen die Karlheinz Stockhausen persoonlijk hebben gekend. Na het horen van deze serie luister je heel anders naar de muziek van Stockhausen. Abonneer en mis geen aflevering!